Уорлик призова да не обръщаме внимание на Сидеров, за да не толерираме омразата

Сряда, 08 Юни 2011 09:16 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

uorlik_verybig_729170"Доста хора са изненадани, че САЩ е най-големият инвеститор в България, над 200 компании са на пазара", обяви посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик пред БНТ. "Много от тези компании в САЩ разглеждат възможността да са на пазара на Европейския съюз или на регионалния пазар и мислят за износ в България. Става дума и за големи компании, както и за средни и малки. Те имат големи възможности и си мислят и за страни като Полша и Румъния, но България има много предимства", посочи посланикът. Но правителството според него трябва да помисли и за още неща, които трябва да направи и подобри - инфраструктурата, комуникациите, преодоляване на корупцията и защита на инвестициите.

"С моя колега - посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова, направихме голяма обиколка в САЩ и проведохме разговори с много компании и решихме и догодина да направим такова турне. Направихме срещи с компании за биотехнологии с много иновантни решения и те търсят партньори, и бяха много заинтересовани за съвместна работа с България, особено в областта на клиничните изпитвания. Най-голямата ВиК компания в САЩ принадлежи на български американци и аз им казах, че опитът, който са придобили, може да бъде много успешен и в България", подчерта Уорлик.

"Тук не става дума за Русия. България и Русия имат много силни връзки по отношение на енергетиката и те ще продължат. Но България трябва да има и други опции и затова е много важно какво ще направи тук компания като Шеврон за производство на шистов газ, но това трябва да се проучи. Няма специални споразумения с Шеврон, но се проучва, същото е и сУестингхаус по отношение на ядреното гориво. Най-важното е да има открити конкурси и Българската страна да реши", отбеляза посланикът. „Уестингхаус по някакъв начин участва вАЕЦ "Козлодуй", биха могли да доставят и гориво, но трябва да има конкурс и българското правителство да реши", повтори той.

По повод на "Набуко" Уорлик напомни, че "както България, така и други страни са казали, че този проект е техен приоритет по отношение на Южния коридор. Но това е и много труден проект и бях зарадван от ангажимента на България с подписването". Според него, както е казал премиерът, "Набуко" е по-приоритетен, отколкото Южен поток. "Ние искаме "Набуко" да стане реалност", подчерта американският дипломат.

"Взаимоотношенията ни говорят сами за себе си и в момента те не са били никога толкова добри. Вие ме чувате как често се изказваме за нашите добри взаимоотношения във всички области и въпреки грамите. Те не хвърлят сянка върху нашите отношения. Ние ще продължаваме да виждаме сензационни заглавия, но това няма да пречи на нашите взаимоотношения", категоричен е посланикът, цитиран от БГНЕС.

"Хубавото на демокрацията е свободата на словото и хората могат да казват, каквото пожелаят и аз се радвам, че Волен Сидеров си казва мнението, но аз нямам притеснения", каза Джеймс Уорлик, помолен да коментира писмото на лидера на "Атака" до държавния департамент за отзоваването му като посланик. "Събитията, които се случиха пред джамията не показват истината за българския народ, който е изключително толерантен. А и историята го е показала".

"Няма да коментирам този инцидент", каза Уорлик по повод на инцидента между него и Сидеров в столичен ресторант. "Нека не обръщаме повече внимание на г-н Сидеров и неговата партия, защото не бива да толерираме омразата. Всеки има правото да изразява своето мнение, той е добре дошъл да изразява мнението си, но българските граждани виждат в мен добър приятел", убеден е посланикът.


Добави коментар

Защитен код
Обнови