Печат на тази страница

Ратко Младич: Защитавах народа и страната си

Петък, 03 Юни 2011 14:07 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

radko_verybig_727014Защитавах своя народ и не убивах мюсюлмани само защото са мюсюлмани, нито хървати само защото са хървати, каза Ратко Младич, оправдавайки жестокостите и геноцида, които неговите подчинени извършиха срещу несръбското население наБосна. "Аз не убивам сега в Либия, нито вАфрика, аз защитавах своята страна. Искам да живея и да дочакам свободата, защото и по този начин защитавам своя народ и своята страна. Аз съм генерал Ратко Младич и цял свят знае това", категоричен беше той.

Младич поиска от съда въпросът за здравословното му състояние да бъде разгледан на закрито заседание. "Бих искал да кажа няколко думи за своето здраве на закрито заседание", заяви той, след което прякото предаване от Трибунала в Хага бе прекъснато.

Ратко Младич, който е отговорен за клането на над 8000 цивилни в град Сребреница по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995г.), най-накрая отговаря за своите престъпления пред Трибунала в Хага, след като се укриваше в течение на 16 години.

Младич бе видимо много по-слаб и състарен, в сравнение със снимките от 90-те години на миналия век. "Аз съм генерал Ратко Младич". Така той отговори пред съда, когато бе помолен да разкрие самоличността си. На въпроса дали е в състояние да следи заседанието на езика, който разбира, Младич бавно отговори: Разбирам майчиния си сръбски език, разбирам македонски език, останалите езици не ги разбирам. Преди началото на заседанието секретарят на Трибунала в Хага Джон Хокинг каза, че няма данни здравословното състояние на Ратко Младич да попречи за провеждането на процес. "В момента Младич има възможно най-добрите медицински грижи. Той е запознат с правилата на Трибунала, с неговите права, които се зачитат изцяло", каза Хокинг.

Аз съм много тежко болен човек и ми е необходимо малко по-дълго време, за да обмисля всичко, което бе прочетено. Бъдете търпеливи. Аз съм в такова състояние и преминах през голям стрес. Това каза бившият командващ армията на босненските сърби Ратко Младич, след като му бяха прочетени първите точки от обвинението. Младич потвърди, че е получил обвинението, но не е успял да прочете всичко, което е написано в него. "За да мога да прочета всичко, са ми необходими два месеца, а може би и повече", каза Младич и добави, че не иска да му се чете обвинението, пише БГНЕС. В него се казва, че Ратко Младич, като главнокомандващ армията на Република Сръбска, носи отговорност за извършените престъпления.

RazlogBG

Последните от RazlogBG


Добави коментар

Защитен код
Обнови