Печат на тази страница

Секира за производители на енергия от слънцето

Четвъртък, 26 Май 2011 09:11 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

komio_verybig_721712Най-големият инвестиционен спор между българското и корейското правителство може да започне заради новия Закон за възобновяемите енергийни източници. Това съобщи изпълнителният директор на голяма корейска компания за инвестиции във фотоволтаични системи у нас Джун Кю Хан. Той обясни, че ако се запази приетият закон и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране приеме цената за изкупуване на енергията от слънчевите централи да поевтинее с 30%, корейската компания ще фалира. Корейците са инвестирали 100 милиона евро във фотоволтаици край Велико Търново.

Това стана ясно по време на обществено обсъждане за определянето на преференциалните цени на електрическата енергия, произвеждана от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).


Инвестиционен скандал между България и Корея заради Закона за ВЕИ

Корейският инвеститор, който изпълнява проект за 100 милиона евро у нас в областта на фотоволтаиците, заяви публично, че ще фалира, ако бъде приета по-ниската цена с 30 процента за изкупуване на слънчевата енергия.

Джун Кю Хан e представител на „RES Tehnology" за България. Той обясни, че неговата компания е най-големият инвеститор във фотоволтаичния пазар в България. Фирмата е инвестирала в проекти за 100 милиона евро в региона на Велико Търново.

„Започнахме нашия проект през 2008-ма година. 85% от него е собственост на корейското правителство. Около 3 години развиваме проектите и те ще бъдат завършени в рамките на пет месеца. Но внезапно вашият закон драматично се промени, което не е само 30% намаляване на изкупуването на цената на електроенергията, защото и периодът на изкупуване се намали с 20%. Общо 44% се намали тарифата за фотоволтаиците. При тази ситуация ние ще фалираме. Нямаме друг изход, освен да прекратим всички поръчки. За съжаление вече получихме нотификация от нашата банка в Корея. Ако законът остане такъв и цената остане каквато е в момента, много съжалявам, че трябва да го кажа, но най-големият инвестиционен спор между българското и корейското правителство ще започна заради това", обясни пред държавния регулатор Джун Кю Хан.

RazlogBG

Последните от RazlogBG


Добави коментар

Защитен код
Обнови