"Дървото на живота" спечели "Златна палма" в Кан

Понеделник, 23 Май 2011 09:33 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

kan_verybig_720680"Златната палма" на 64-тия кинофестивал в Кан бе присъдена на филма "Дървото на живота" на американеца Терънс Малик, епична семейна драма със звездите Брад Пит и Шон Пен, докато наградите за най-добра актриса и най-добър актьор спечелиха американката Кирстън Дънст и французинът Жан Дюжарден за ролите си във филмите "Меланхолия" на Ларс фон Триер и "Артистът", римейк на ням чернобял филм от 20-те години. 

Церемонията за връчването на наградите започна с бурни аплодисменти за председателя на журито Робърт де Ниро и с още по-бурен смях, когато американският актьор, който говореше на твърде колеблив френски, примесвайки го с английски думи, сбърка "шампиньон" (гъби) с "компаньон" (приятели) по адрес на колегите си от журито, предаде АФП.

Вместо Терънс Малик "Златната палма" бе връчена на един от продуцентите на филма, който заяви, че е много трудно човек да замества един гигант и обясни, че режисьорът е пословично известен с дискретността и стеснителността си. Наградата на журито, връчена от актрисата Киара Мастрояни, получи младата френска режисьорка и актриса Майвен за филма Polisse. Тя благодари на екипа си и на полицаите от Бригадата за защита на малолетните, за чието ежедневие разказва филмът, задето са я допуснали сред тях и са й позволили да наблюдава човешкото нещастие, пише БТА. 

Турският филм "Имало едно време в Анадола" на Нури Билге Джейлан и "Момчето с велосипеда" на братята белгийци Жан-Пиер и Люк Дарден си поделиха Голямата награда.

Наградата за режисура бе присъдена на датския режисьор Николас Виндинг Рефн за трилъра Drive, а наградата за най-добър сценарий, на филма "Бележка под линия" (Footnote) на израелския режисьор Йозеф Седар. 

"Златна камера" за най-добър първи филм бе връчен на "Акациите" на аржентинския режисьор Пабло Джорджели, а като най-добър късометражен филм бе отличен "Крос" на украинската режисьорка Марина Врода.


Добави коментар

Защитен код
Обнови