Турция осъди остро сблъсъците пред джамията Баня Башъ

Събота, 21 Май 2011 10:45 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

ataka_verybig_720236Турция осъжда остро расисткото нападение срещу хората, молещи се в джамия в съседнаБългария, в която живеят близо 700 000 етнически турци и призова българските власти да предприемат необходимите мерки за наказване на нападателите, пише вестник "Тудейс Заман".

В комюнике, публикувано от турското външно министерство, се казва, че Анкара очаква в най-скоро българските власти да заловят и накажат извършителите на нападението, потъпкващо едно от най-основните права на хората.

Група мъже, за които се предполага, че са поддръжници на българската ултранационалистическа партия "Атака", нападнаха мюсюлмани, извършващи петъчната си молитва в софийската джамия Баня Башъ.

Комюникето окачествява нападението като отражение на националистическата и антитурска, "расистка позиция" на "Атака". Освен това то посочва, че е необходимо българските власти да предприемат бързи мерки въз основа на международните правни принципи и човешки ценности, за да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще, допълва БГНЕС.

Турция също така обръща внимание и на факта, че нападението се случва в страна, която е член на Европейския съюз.


Добави коментар

Защитен код
Обнови