Грешка
  • JFile::read: Unable to open file: 'http://twitter.com/statuses/user_timeline.xml?screen_name=razlogbg&count=5'
Печат
ПДФ

Изнасят Чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир

on .


Днес изнасят Чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир. Стотици миряни посещават на втория ден от Великден манастира, за да се докоснат до чудотворната икона на Божията майка, информира БГНЕС.

Литийното шествие, водено от монаси, носещи иконата, потегля от местността Клувията всяка година. Процесията се следва от богомолците, които се надпреварват да докоснатЧудотворната икона. Вярва се, че по време на Възкресение Христово чудотворната сила на иконата е най-голяма. Според преданията тя помага на бездетните семейства и лекува болни, което е основната причина стотици миряни от цялата страна да преспят в манастира, близо до нея.

Много легенди съществуват за откриването на иконата сред скалите и пренасянето й в манастира. Според една от тях иконата е била открита от овчари, но след като била пренесена в манастира, тя изчезнала. Докато се счита за открадната, игуменът сънувал, че Богородица желае да се върне отново сред скалите и от там да благославя хората. Именно затова сред скалите, в местността Клувията, е построен параклис, до който се стига по тясна планинска пътека.


Публикувано Понеделник, 25 Април 2011 09:26
Видяно 877 пъти до сега.
Like this? Tweet it to your followers!

blog comments powered by Disqus

Comments (0)Add Comment

Write comment

busy