Печат
ПДФ

Честваме Деня на здравето

on .

Лекарите от Александровска болница ще преглеждат безплатно пациенти от цялата страна по случай Международния ден на здравето - 7 април. За прегледите не е необходимо направление от личен лекар, а само актуална медицинска документация, свързана с историята на заболяването. Безплатните прегледи ще се извършват в интервала от 10 до 14 ч. само по предварително записване в консултативните кабинети на клиниките.

От безплатни прегледи ще могат да се възползват и пациентите на „Шейново" в столицата. В лечебното заведение започва кампания за диагностика и лечение на жени с миома, съобщават от болницата. Кампанията ще продължи до края на май и е насочена към жените преди менопауза. 7 април е обявен за Световен ден на здравето още през 1948 година. На тази дата празнуват здравните работници - лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравето.

През миналата година са напуснали България и са се установили в чужбина повече от 500 лекари. Според Българския лекарски съюз (БЛС) най-масово напускат страната анестезиолозите и хирурзите. Недостиг на специалисти се усеща в почти всички болници в страната. Според статистиката най-много български лекари заминават за Германия, Франция, Англия, Северна Ирландия, Дания, Швеция. По данни на Дружеството на анестезиолозите за няколко години от 1500 в България са останали едва 600 анестезиолози. Заплатата на един такъв специалист у нас е 700-800 лева, а в Европа - 5-6 хил. евро.

Проучване, представено преди около месец, показа, че българите най-малко полагат грижи за здравето си от другите граждани на Европейския съюз. Хората над 45-годишна възраст у нас са слабо информирани какви профилактични прегледи трябва да си направят и как да се хранят, за да не развият тежко и нелечимо заболяване. Смъртността от сърдечносъдови заболявания в България надхвърля 51 процента, а от ракови заболявания е 28 на сто, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Българите са и сред водещите в Европа по хронични заболявания.


Публикувано Четвъртък, 07 Април 2011 09:36
Видяно 483 пъти до сега.
Like this? Tweet it to your followers!

blog comments powered by Disqus