Печат
ПДФ

1 юни - Международен ден на детето

on .

Международният ден на детето 1 юни води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. Първи юни е официално обявен за Международен ден за защита на децата през 1949 г. Една година по-късно 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Международният ден на детето 1 юни ще се отбележи с различни прояви в столицата.

Детски празник за пътната безопасност ще има в Столичния зоопарк, съобщиха организаторите. Програмата ще започне на лятната естрада в зоопарка от 15.00 ч., а нейни инициатори са "Пътна полиция" и детският център "Весел столичен светофар". Децата ще бъдат запознати с правилата за движение по пътя от Пипи Дългото чорапче, Всезнайко, Веселото столично светофарче и Стойко Песнопойко. Освен това ще могат да рисуват върху макет на дисциплинирания участник в пътното движение чичо Слон.

От 10 часа сутринта пред НИМ в Бояна децата от десет столични района ще имат възможността да се включат в състезания, викторини, рисуване на открито, музикални и забавни прояви.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще поздрави участниците в мотосъбора, посветен на 1 юни и безопасността на децата. Програмата включва турнир по многобой, уличен баскетбол, скейтборд и велосипедни демонстрации, музикално парти. Много емоции обещава и специалното шоу - представяне на специализирани превозни средства на полицията, противопожарната охрана, Бърза помощ и Гражданска защита, на техническите им средства и начин на работа. На тържеството са поканени да присъстват министър Цветан Цветанов, евродепутатът Илиана Иванова, депутати, кметове на столични райони, общински съветници. В 19 ч. ще започне DJ парти с водещ Краси Москов.

От 12 ч. в парк "Оборище" министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще участва в детския празник по безопасност на движението. Събитието се организира от Столична община - район "Оборище", с подкрепата на Национален клуб "Би-Бит", по случай Международния ден на детето.

На 1 юни 2011 г. от 13:00 часа в МОМН министър Сергей Игнатов ще награди участниците в ІХ олимпиада на Европейския съюз по природни науки, XLV Менделеевска олимпиада по химия и V международен конкурс "Математика и проектиране" и техните ръководители.

От 18 ч. в НДК Министерството на културата ще представи резултатите от Националния младежки конкурс за изящни и приложни изкуства, проведен под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов. Ще бъдат връчени грамотите на наградените ученици и ще се открие официално изложбата, която е в рамките на Салона на изкуствата. В конкурса участват със свои произведения 220 ученици от 14 училища по изкуствата към МК от цялата страна на възраст от 14 до 17 години. Ще бъдат присъдени 39 награди в 13 специалности - живопис, графика, скулптура, художествена керамика, художествена дърворезба, художествена обработка на метали, художествена тъкан, рекламна графика, графичен дизайн, детски играчки, иконопис, пространствен дизайн/аранжиране, театрален, кино и телевизионен декор.

От 10 ч. в градинката пред НДК испански майстори-разказвачи от Испания ще представят адаптация по едноименната приказка на Ана Мария Матуте "Страната на черната дъска". В тази приказка, също като в "Алиса в огледалния свят", героите преминават през чудния свят на оживели букви и цифри, за да спасят една изчезнала принцеса. Събитието се организира в рамките на Деня на Институт Сервантес, посветен на литературата за деца и юноши.

На 1 юни район "Средец" на Столична община ще отбележи своя празник. Програмата ще започне със забавата "Детско утро" от 10,00 до 13 часа, което ще се състои на централния столичен булевард "Витоша". Празникът ще бъде открит от кмета на район "Средец" Маргарита Гутева . От 10,00 до 14,00 часа в отсечката между улиците "Неофит Рилски" и "Алабин" ще се движи ретротрамвай, който ще вози безплатно всички желаещи деца. На сцена на бул. "Витоша" № 13 ще има забавна програма с участието на формации от читалищата и училищата в район "Средец". Ще има и викторина с награди.

Празникът ще продължи и на 2 юни с празничен концерт около езерото "Ариана" с участието на групите Уикеда" и "Хоризонт", бившия вокалист на "Киора" Стоян Михалев, участника във финала на Евровизия за България през 2009 година Миша Илиев, младите изпълнители - Йоанна Томова и много други.

По повод Международния ден на детето във войсковите формирования на Българската армия ще се проведе Ден на отворените врати. Събитието се организира в гарнизоните Пловдив, Плевен, Шумен, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Враца, Хасково, Благоевград, Горна Баня, Карлово, Белене, Асеновград, Свобода и Мусачево войсковите формирования от състава на Сухопътни войски ще отворят врати за гражданите. Те ще могат да разгледат въоръжение и бойна техника.

Авиобазите в Крумово и Безмер от състава на Военновъздушните сили и военноморските бази Варна, Бургас и Чайка също ще отворят врати. В тях ще бъде показана авиационна и морска техника.

С ден на открити врати и финал на националното състезание "Познавам ли моята България?" Националният военноисторически музей отбелязва Деня на детето.

В рамките на проявата знания по история и география на България ще премерят петте отбора - победители в проведените регионални надпревари в страната.

"Познавам ли моята България?" е образователна игра, която цели да провокира интереса на децата към богатото културно-историческо наследство и природните забележителности на нашата родина. Използват се 3D хартиени макети, които точно пресъздават значими исторически и природни обекти, а игрално поле е голяма карта на България.

Клоуните на "Пирогов" бате Николай и неговият асистент Роко ще разсмеят над 90 болни деца от 10-те отделения и клиники на лечебното заведение. Червени носове, сини перуки и тромби ще взривяват тишината в детските клиники на Университетската педиатрична болница - София. За празника смешниците от Клиниката по смехотерапия на "Пирогов", която е единствена в Европа ще гостуват на децата в Педиатричната болница.

"Спящата красавица" ще гостува в Детската клиника в МБАЛ "Св. Анна" на 1-ви юни. Кукленият спектакъл "Спящата красавица" ще подарят на малките пациенти в реновираната Детска клиника в МБАЛ "Св. Анна" ръководството на болницата и актьорите от Държавния куклен театър.


Публикувано Сряда, 01 Юни 2011 09:41
Видяно 825 пъти до сега.
Like this? Tweet it to your followers!

blog comments powered by Disqus